Bliv klogere på bygningsfejl

Hvorfor får man bygningsfejl?  

bygningsfejl / astigmatisme 

Når vi taler om bygningsfejl – også kaldet astigmatisme –, handler det oftest om uregelmæssigheder i hornhindens krumning, og det er disse uregelmæssigheder, der leder til synsforstyrrelser. Eftersom bygningsfejl generelt refererer til uregelmæssigheder, er det derfor også et paraplybegreb for flere forskellige grader af synsforstyrrelser, og det findes både sammen med langsynethed og nærsynethed. Faktisk har de fleste mennesker en eller anden grad af bygningsfejl allerede fra fødslen, men det er ikke alle bygningsfejl, der påvirker synet i en sådan grad, at man får brug for briller eller andre behandlinger for at korrigere fejlen.  

 

Hvorfor får man bygningsfejl?  

Flere mennesker med bygningsfejl er født med denne, og bygningsfejl er som sagt meget almindelige. Bygningsfejl være arvelige, og du kan derfor været født med en bygningsfejl af genetiske årsager. Flere mennesker vil også opleve, at synet svækkes i takt med, at man bliver ældre, hvor man kan udvikle mindre til mere alvorlige bygningsfejl. Synsforandringer med alderen er ganske almindelige, og mange mennesker vil opleve at få problemer med alderssyn, nærsynethed eller langsynethed senere i livet. Med alderen bliver øjets linse af naturlige årsager tiltagende uklar, og mange ældre rammes derfor også af den velkendte øjensygdom, grå stær. Derudover kan bygningsfejl også opstå i tilfælde, hvor øjet har været udsat for et traume  eller i forbindelse med sygdomme i øjet.  

 

Bygningsfejl med alderen  

Som vi kort har været inde på, at det ganske almindeligt at opleve synsforandringer i takt med, at vi bliver ældre. Det sker, fordi linsen med tiden bliver tiltagende stiv, og evnen til at fokusere på genstande tæt på bliver derfor ringere. Langt de fleste vil dog opleve, at en læsebrille kan løse problemet. Det er heller ikke sjældent, at man som ældre kan opleve, at det ene øje døjer med en bygningsfejl, mens det andet fungerer helt fint. Du kan naturligvis få udmålt briller, der har forskellige styrker, så der tages hensyn til synsevnen på begge øjne.  

 

Nærsynet og langsynet  

De to hyppigste synsfejl kalder vi i daglig tale for nærsynethed og langsynethed. Et normalt øje vil fokusere billeder på nethinden bagerst i øjet (i den gule plet), hvilket skaber klare billeder af objekter, der både er tæt på og langt væk. Derimod vil en nærsynet person, der ser på objekter langt væk, opleve at billedet fokuseres foran nethinden, hvilket gør billedet uklart. En langsynet person vil ofte opleve at både nære og fjerne objekter står uklart, og dette er, fordi øjenlinsen her fokuserer i et punkt bagved nethinden. Både nærsynethed og langsynethed kan diagnosticeres af din læge eller optiker, hvorefter fejlen kan korrigeres med brilleglas. Læs mere om behandlinger til bygningsfejl nedenunder.  

 

Behandling af bygningsfejl  

Den typiske behandlingsmetoder af bygningsfejl, der forringer din synsevne, er briller og kontaktlinser. Briller og kontaktlinser er en behandlingstype, der ”korrigerer for” uregelmæssige krumninger på hornhinde for at forbedre din synskvalitet. Det er også muligt at modtage en operativ behandling, hvor man oftest laserbehandler hornhinden for at rette uregelmæssighederne. Hvis du har en øjensygdom som grå stær, er der særlige øjenoperationer målrettet den individuelle øjensygdom.