Langsynethed

Hvad er langsynethed (hypermetropi)?

Hvad er langsynethed (hypermetropi)? 

Hvis du oplever, at du har svært ved at se ting tæt på, kan det være, du døjer med langsynethed. Langsynethed, også kaldet hypermetropi, er nemlig en tilstand, hvor øjnene ser genstande klarere på afstand. Dette skyldes en fejl i øjets opbygning, som bevirker, at øjnenes evne til at fokusere forringes. Normalt bliver øjets fokus samlet på selve nethinden, hvilket giver et skarpt udsyn. Hvis man er langsynet, samles øjets fokus i stedet bagved nethinden. Dette gør, at genstande kan fremstå slørede, hvis de kommer for tæt på øjet. Hvor uklare ens omgivelser fremstår, afhænger af øjnenes styrker, der afspejles i dioptrier. Hvis man er langsynet, vil dioptrierne være positive (+). 

 

Hvorfor bliver man langsynet? 

Der kan være mange grunde til, at man døjer med hypermetropi. En af de hyppigste årsager er, at langsynethed er medfødt. Som udgangspunkt fødes alle spædbørn med langsynethed, og det er således en normal tilstand. Hvis barnets langsynethed bevæger sig ud over det normale og bliver en forhindring for barnets trivsel, er det nødvendigt at få foretaget en synsprøve. Foruden dette kan langsynethed ligeledes opstå som følge af sukkersyge eller indtagelse af medicin, der har en særlig påvirkning på kroppen. Af den grund er det fornuftigt at forhøre sig hos sin læge i forbindelse med medicinindtag, så man er bevidst om eventuelle bivirkninger og risici for forværring af ens syns. 

 

Langsynethed hos børn og unge 

Når det gælder langsynethed, er det godt at være på forkant – særligt når det omhandler børn og unge. Hvis man yder en tidlig indsats, kan barnets langsynethed nemlig forbedres til en sådan grad, at øjnenes styrker formindskes væsentligt. Hos børn viser hypermetropi sig ofte som en skelen. Her har øjet tendens til at gå indad, og øjnenes symmetri fremstår på sådan vis ulige. Flere vil også opleve, at deres barn måske går ind i et bordben eller lignende genstande, som barnet ellers ville have let ved at undgå. Hvis nogle af disse symptomer viser sig, er det vigtigt at bestille en tid hos en øjenlæge med det samme. Et barn med langsynethed skal helst behandles, inden det fylder 6 år. Hvis ikke barnet modtager den rette behandling, er der risiko for, at barnet udvikler et dovent øje, som vil forringe synstilstanden permanent. 

 

Kan man blive langsynet med alderen? 

Selvom man er født med et normalt syn, udvikler øjnene sig gennem hele livet. Mange oplever af denne grund, at deres syn bliver dårligere med alderen. I takt med, at vi bliver ældre, aftager øjets evne nemlig til at stille skarpt på omverdenen. I dagligtale betegnes dette ofte som ’alderssyn’. Som udgangspunkt er der intet, man kan gøre for at forhindre denne udvikling af synet. Hvis man oplever, at ens syn er forringet, kan det heldigvis ofte let behandles med linser eller briller. 

 

Sådan opdager du langsynethed 

Mange lever deres liv uden at være klar over, at deres syn påvirkes negativt af hypermetropi. Dette kan blandt andet skyldes, at personen med forringet synstilstand er blevet vant til generne ved langsynethed. De fleste unge mennesker med hypermetropi mærker ikke noget til det i deres dagligdag. Jo ældre man bliver, jo tydeligere vil symptomerne dog blive. Hvis du oplever, at du er nødt til at knibe øjnene sammen for at kunne se skarpt, bør alarmklokkerne begynde at ringe. Folk med langsynethed vil som regel opleve, at deres øjne hurtigere bliver trætte, hvis de har læst, skrevet eller på anden måde fokuseret på en bestemt ting i en længere periode. Langsynethed kan ligeledes føre til hovedpine og i værste fald et sløret syn, der hindrer den enkelte i sin daglige gang. Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse symptomer, er det vigtigt, at du søger professionel hjælp, så du igen kan stille skarpt med dine øjne.  

 

Operation af langsynethed 

De fleste vælger at behandle deres langsynethed med briller eller linser, der er tilpasset øjnenes styrke. Briller og linser kan dog ofte virke som forhindringer i en travl hverdag. Det kan f.eks. blive en irritationsfaktor, at brillerne dugger, når det er koldt, eller at linserne bliver tørre, når luftfugtigheden ændrer sig. Af denne årsag vælger flere og flere at få foretaget en laserbehandling. Dette indgreb ændrer øjets brydning, så synstilstanden forandrer sig og bliver forbedret. Det er imidlertid ikke alle med hypermetropi, der kan få foretaget laserbehandling. Det hele afhænger af øjnenes tilstand. Før man kan få foretaget en operation, skal man derfor undersøges af en øjenlæge, helst med speciale indenfor området. Hvis man bliver godkendt til indgrebet, er det vigtigt, at man overholder øjenlægens anbefalinger. Umiddelbart efter en laserbehandling er øjnene nemlig mere sårbare end normalt, så det er essentielt, at man er ekstra påpasselig i perioden efter operationen.