Faq

Hyppige spørgsmål til vores øjenbehandlinger

DET ER EN STOR BESLUTNING AT LADE SIG OPERERE I ØJNENE – OG DET KRÆVER ABSOLUT TILLID TIL KIRURG OG METODE. VI TILBYDER UDELUKKENDE BEHANDLINGER, SOM VI VIL TILBYDE DEN NÆRMESTE FAMILIE. HERUNDER FINDER DU NOGLE AF DE SPØRGSMÅL, VI OFTEST FÅR.

Er der risici ved behandlingen?

Der er risici forbundet med alle øjenbehandlinger. Heldigvis er komplikationer uhyre sjældne i forbindelse med moderne øjenbehandlinger, når de bliver udført af erfarne og kompetente kirurger. Du vil blive grundigt informeret om behandlingens forløb og risici ved forundersøgelsen.

Gør behandlingen ondt?

Lokalbedøvende øjendråber sikrer, at du ikke oplever smerter ved behandlingen. Du vil føle svien ved øjendrypningen og et ganske let tryk på øjet under selve behandlingen.

Hvor lang tid tager selve behandlingen?

Selve laserbehandlingen tager ca. 30 sek. og er smertefri. Den erfarne øjenlaserkirurg instruerer dig præcist i, hvad du skal gøre under behandlingen. Det vigtigste er at ligge stille, huske at trække vejret og holde øjet i ro, hvilket lettes af de lokalbedøvende øjendråber. På selve behandlingsdagen skal du regne med at besøget på Øjenlægernes Center i alt tager knap en time. Linsekirurgien tager typisk mindre end 15 min per øje, og her skal du regne med, at hele behandlingen tager lidt over en time.

Har jeg behov for briller efter behandlingen?

Normalt vil patienter kunne klare sig uden briller / kontaktlinser efter behandlingen – det er dog afhængig af alder og af hvilken type synsfejl, der skal behandles. Du vil få personlig information ved forundersøgelsen og / eller ved samtale med kirurg.

Hvad sker der, hvis noget går galt?

Risici ved laserbehandlingerne er minimale, men ikke nul. Laserkirurgen har endnu ikke oplevet, at der er opstået komplikationer, der ikke har kunnet håndteres. Ligeledes er risici ved moderne og kompetent linsekirurgi også lav. Vi følger de ganske få specielle og komplicerede cases meget tæt for at sikre et optimalt slutresultat. For at minimere risici er det vigtigt, at du nøje følger vores instrukser i forbindelse med behandlingen.

Hvad er helingstiden?

Da indgrebet på hornhinden er minimalt ved SMILE-behandlingen og overvejende foretaget under øvre øjenlåg, er helingen hurtigere ved denne teknik sammenlignet med ældre alternativer. Allerede efter et par dage er hornhinden meget stabil (se Patientberetninger) – men vi anbefaler, at man ikke deltager i væsentlig fysisk aktivitet den første uge. Efter to uger kan man deltage i de fleste former for fysisk aktivitet. Efter vores linsekirurgi skal man ligeledes tage det med ro de første par uger efter behandlingen.

Hvornår kan jeg se skarpt?

Umiddelbart efter behandlingen er synet tåget / diset. “Diset” letter over de følgende dage, og synet bliver gradvist tiltagende stabilt over de følgende uger / måneder. Tålmodighed er en vigtig dyd efter behandlingen, det tager lidt tid inden øjet helt har indstillet sig efter de nye forhold.

Kan jeg køre bil hjem?

Du kan ikke selv køre hjem fra behandlingen, da synet er diset umiddelbart efter behandlingen. Du skal også regne med at have “chauffør” til kontrollen dagen efter behandlingen.

Tilbyder I også linseudskiftninger?

Vi tilbyder også avanceret linsekirurgi på højeste niveau. Vi har tilknyttet professor Thomas K. Olsen, der i professionelle fagkredse er anerkendt som en af Europas mest kompetente kirurger indenfor den refraktive linsekirurgi. Thomas har igennem mere end tyve år varetaget den mest avancerede linsekirurgi ved øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital og hans linseberegningsformler (Olsens formel) bliver anvendt i det mest avancerede udstyr til udmåling af øjet inden linseoperation.

Efter en operation for grå stær – kan der gøres noget?

Vi har mulighed for at efterjustere synsfejl opstået efter grå stær-operationer med laser, hvilket også er påkrævet ved seriøs linse- og laserkirurgi.