Tørre øjne

Tørre øjne (Dry Eye Syndrome) - en folkesygdom

Tårerne er vigtige som forsvar mod sygdomme, som smørelse af øjets overflade samt for hornhindens ernæring. Hvis man har nedsat tåreproduktion eller et af de indeholdende elementer er af dårlig kvalitet, svækkes tårefilmen og medfører tørre øjne.

Svien, kløe og irritation er typiske symptomer på tørre øjne - også kaldet Dry Eye Syndrome (DES). I nogle tilfælde kan der også opleves sløret/ustabilt syn, rødme, lysfølsomhed, løbende øjne eller ligefrem betændelse i øjenomgivelserne ved DES. Der kan være tale om en tilstand, hvor øjnene ikke producerer nok tårevæske, eller hvor tårevæsken ikke har den rette sammensætning til at smøre og beskytte øjnene.

Folk med nedsat tårekvalitet og tørre øjne kan paradoksalt nok opleve, at øjnene løber i vand i blæsevejr eller ved fysisk aktivitet. Dette sker fordi kroppen pga. den nedsatte tårekvalitet søger at kompensere ved at øge tåreproduktionen. Det estimeres, at cirka 25 % af den voksne danske befolkning lider af DES, og hyppigheden øges med alderen.

Tørre øjne er ikke bare en ubelejlig eller ubehagelig tilstand, der påvirker synskvalitet og komfort, men den øger også risikoen for mere alvorlige tilstande som f.eks. hornhindebetændelse samt ar på hornhinden. Det er således meget vigtigt at opretholde en god tårekvalitet igennem hele livet.

Sådan behandles tørre øjne hos Øjenlægernes Center

Øjenlægernes Center tilbyder den eneste FDA godkendte behandling af tørre øjne, hvor de olie-producerende kirtler i øjenlågene forsøges “revitaliseret” ved brug af Lumenis Optilight lyssystem. Ved behandlingen belyses under øjnene ved typisk tre sessioner med 2-3 ugers mellemrum, og det er mere end 80 % af personer med nedsat tårekvalitet, der vil kunne have gavn af behandlingsregimet.