Nærsynethed (myopi)

Hvad er nærsynethed (myopi)? 

Hvad er nærsynethed (myopi)? 

Hvis du har svært ved at se ting på lang afstand, kan det være, du døjer med nærsynethed. Nærsynethed, også kaldet myopi, kan betegnes som en tilstand i øjet, hvor nærliggende genstande vil fremstå tydeligt i synsfeltet. Nærsynethed kan være forårsaget af to ting; akseametropi eller systemametropi. Akseametropi er en form for nærsynethed, hvor dit øje er for langt. Det vil sige, at afstanden mellem nethinden og hornhinden i øjet er for lang. Som resultat af dette modtager øjet billeder foran nethinden. Systemametropi skyldes i modsætning til akseametropi, at øjets brydning er for kraftig. Dette resulterer i, at lysindfaldet afbøjes for meget i øjet, så selve billedet bliver dannet foran nethinden. I praksis viser de to former af nærsynethed sig på samme måde. Hvis en nærsynet person forsøger at stille øjet skarpt på en genstand langt væk, vil lyset blive brudt så meget, at den pågældende genstand virker utydelig. Jo tættere personen dog kommer på genstanden, jo mere vil lysindfaldet samle sig på nethinden, hvilket giver et skarpere syn. 

 

Hvorfor bliver man nærsynet? 

Trods omfattende forskning er der ikke noget entydigt svar på, hvorfor man bliver nærsynet. Man mener, at myopi som regel er en medfødt tilstand i øjet. Hvis ens forældre lider af nærsynethed, er der en stor chance for, at man selv er nærsynet. Nogle eksperter mener også, at unaturligt lys fra telefoner eller computere kan påvirke øjet negativt og føre til nærsynethed. Det er dog muligt at behandle nærsynethed på en sund og lettilgængelig måde. Forskning viser nemlig, at man kan styrke øjet ved at opholde sig udenfor, hvor lysindfaldet er naturligt. Synets tilstand afhænger på denne måde i høj grad af det miljø, som man befinder sig i. Hvis man sidder indenfor med øjnene rettet mod en computerskærm hver dag, kan det forværre ens myopi. Det er altså ikke kun godt for sjælen at komme ud i det fri, det er også godt for øjnene. 

 

Tegn på nærsynethed 

Forskning viser, at mange studerende eller folk med meget nærarbejde i deres dagligdag har større chance for at udvikle myopi. Hvis man tilhører denne gruppe, er det således vigtigt at være særligt opmærksom på symptomerne på nærsynethed for at forebygge og sikre en god synstilstand i mange år. Hvis du kan nikke genkendende til følelsen af ømme øjne og hovedpine, eller du oplever at skulle knibe øjnene sammen for at se langt, bør du blive tjekket for myopi. Symptomerne på nærsynethed kan vise sig på mange måder. Det kan f.eks. være, at du har svært ved at se vejskilte, når du kører bil. Du føler dig måske tvunget til at sidde tættere på din computer eller telefon end normalvis. Det kan også være, at du oplever vanskeligheder til undervisningen, hvor bogstaverne på tavlen flyder ud i en sløret masse. Uanset hvilke vanskeligheder du står overfor, er det vigtigt, at du kontakter en øjenlæge – så forbedrer du dit udsyn, såvel som du forhindrer en forværring af dine øjnes tilstand. 

 

Kan man vokse fra myopi? 

Som udgangspunkt kan man ikke vokse fra sin nærsynethed. Hvis man er født med myopi, er det sjældent, at ens synstilstand bliver fuldstændig normal uden operation eller brug af linser og briller. De fleste med nærsynethed vil opleve, at det stabiliserer sig naturligt i alderen 20 til 30 år. Hvis man derimod oplever, at ens myopi bliver forværret, bør man søge lægehjælp. Der findes nemlig forskellige grader af nærsynethed, hvilket betyder, at intet tilfælde er ens. Ingen grad af nærsynethed kan dog trænes væk. Heldigvis kan myopi ofte afhjælpes, ved bruge af kontaktlinser eller briller, der passer til ens pågældende synsstyrke. Ens synsstyrke kommer til udtryk i dioptrier. Hvis man er nærsynet, vil man opleve, at ens dioptrier er negative (-).  

 

Er nærsynethed farligt? 

Myopi er en hyppig tilstand i øjet, som mange lever med til dagligt. I mange tilfælde er nærsynethed slet ikke farligt, og de fleste oplever det ikke som en gene i deres hverdag. Nærsynethed kan dog godt have en varig negativ indflydelse på øjets tilstand. Hvis man lider af stor nærsynethed (degenerativ nærsynethed), skal man være forberedt på, at ens synstilstand gradvist forværres med årene. Denne type nærsynethed nedarves og kan i værste fald resultere i, at synet forsvinder. Hvis man har på fornemmelsen, at ens nærsynethed er blevet værre, skal man undersøges med det samme. Personer med omfattende myopi kan også risikere at få nethindeløsning. Denne sygdom viser sig som pludselige synstab og forringelse af ens synsfelt. Heldigvis kan disse tilstande holdes i skak med tidlig behandling, der sikrer, at ens syn forbliver intakt hele livet. 

 

Laserbehandling af nærsynethed 

Selvom nærsynethed kan afhjælpes med briller og kontaktlinser, vælger mange at få foretaget en laseroperation på øjnene. Denne operation forbedrer synet, så man slipper for at pudse briller eller være usikker på, om man har mere linsevæske. I Danmark har man hidtil kunne få en laseroperation gratis, hvis man lider af svær nærsynethed. Det kræver, at man har mindst -6 i dioptrier på begge øjne, og i dag er det desværre ikke sikkert at Regionen vil betale behandlingen. Selve operationen foregår ved, at laseren ændrer hornhindens form. Denne procedure er smertefri, da øjnene bliver dryppet med bedøvende øjendråber inden. Efter indgrebet er det vigtigt at være påpasselig med, hvad man udsætter sine øjne for. Da øjnene skal have de bedste forudsætninger for at hele, bør man passe på med shampoo, forsøge at undgå at klø sig i øjnene og holde sig væk fra kontaktsport, hvor øjnene er særligt udsatte.