Hvad er lysfølsomme øjne?
Der er som sådan ikke noget underligt i, at man oplever ubehag i øjnene, når de udsættes for skarpt lys. Det kender de fleste fra dage med høj sol, hvor vi instinktivt reagerer ved at knibe øjnene sammen eller skærme for denne med hånden eller et par solbriller. Det er i sig selv en god mekanisme at have, da skarpt lys i øjnene kan være yderst skadeligt, men der findes også en mere aggressiv form for lysfølsomhed, der også kaldes for fotofobi. Mennesker, der døjer med ekstremt lysfølsomme øjne, tolererer ikke den samme mængde lys, som de fleste andre tolererer uden problemer: Det kan faktisk opleves decideret smertefuldt og som minimum ubehageligt. Menneskets ellers sunde forsvarsmekanisme er derfor væsentlig mere følsom hos mennesker med lysfølsomme øjne, og der skal langt mindre til, før øjnene instinktiv knibes sammen eller en hånd lægges for øjnene.
Hvorfor får man lysfølsomme øjne?
Fotofobi – eller lysfølsomhed – har ikke én isoleret årsagsforklaring. I dag vides det faktisk ikke præcist, hvorfor nogen oplever lys mere smertefuldt end andre, men det er ofte en lidelse, der optræder sammen med andre sygdomme. Det kan derfor være, at lysfølsomme øjne i højere grad bør betragtes som et symptom, men det er ikke desto mindre et problem, som mange døjer med, og som skal undersøges for at komme en klar årsag nærmere.
Hvad skal man gøre, hvis man har lysfølsomme øjne?
Hvis du oplever, at dine øjne er særligt lysfølsomme, og at dette er generende for din dagligdag, bør du opsøge din læge. Din læge kan herefter henvise dig til en øjenlæge om nødvendigt. Din læge vil formentlig spørge dig om du oplever andre sygdomssymptomer. Oftere end sjældnere vil patienter med lysfølsomme øjne også lider af tørre øjne og måske endda migræne, der forstærker patientens lysfølsomhed. Det skal derfor vurderes, hvad årsagen til dine lysfølsomme øjne er. Det kan være et resultat af, at du blot har tørre øjne eller migræne, men det kan også være, at du har øjenbetændelse, har lidt et hovedtraume eller har hornhindebetændelse. Der er også mere sjældne sygdomme som blefarospasmer og mere alvorlige sygdomme som meningitis, hvor lysfølsomhed optræder som symptom. Derfor skal du også tage dine gener alvorlige og tage kontakt til din læge, hvis du oplever problemer med stærkt lysfølsomme øjne.
Hvordan behandler man lysfølsomme øjne?
Da det overvejende tyder på, at lysfølsomme øjne er et produkt af en anden bagvedliggende sygdom, vil behandlingen af lysfølsomme øjne derfor også være rettet mod det bagvedliggende problem. Når den bagvedliggende årsag behandles – som fx tørre øjne eller migræne – vil lysfølsomheden ligeledes aftage eller forsvinde i takt med behandlingen.