Dårligt syn - Årsager og behandling

Dårligt syn: Årsager og behandling

Dårligt syn: Årsager og behandling

Har du svært ved at læse vejskilte eller sms’er på mobiltelefonen? Så er det måske på tide at søge hjælp hos en øjenlæge. Hos Øjenlægernes Center arbejder vi med mange typer af synsfejl, og vi er eksperter i at lokalisere den helt rette behandling til dine synsproblemer. Er du i tvivl om, hvorvidt du har dårligt syn, kan du læse meget mere nedenfor. Her har vi samlet nogle af de mest hyppige symptomer på dårligt syn – og hvad du kan gøre for at afhjælpe dem!

 

Tegn på dårligt syn

I dag har størstedelen af befolkningen dårligt syn i mindre eller større grad. I mange tilfælde bliver synsproblemerne hos den enkelte dog opdaget for sent. Det kan betyde, at ens øjne har taget skade af overanstrengelserne. Af den årsag er det essentielt, at man søger hjælp, hvis man oplever symptomer på dårligt syn. Er du i tvivl om, hvilke faresignaler du skal være opmærksom på, har vi samlet en liste her:

  • Du døjer med hovedpine og træthed. Når øjnene bliver overanstrenget, er det helt naturligt, at man føler sig udmattet. Hvis man har dårligt syn, skal man nemlig fokusere mere for at se klart. Dette kan være med til at forårsage hovedpine.
  • Du har svært ved at se bogstaver eller objekter. Måske er du nødsaget til at knibe øjnene sammen for at se, hvad der foregår i fjernsynet – eller også har du svært ved at læse bogstaverne i bogen eller på skærmen. Er du nødt til at knibe øjnene sammen for at se klart, er det et tydeligt symptom på dårligt syn.
  • Du ser dobbelt og bliver let svimmel. Hvis du ser to af én ting, er det som regel tegn på bygningsfejl. Her kan synet fremstå pludseligt sløret, og det kan let skabe svimmelhed og ubehag.
  • Dine øjne gør ondt. Oplever du svie eller lignende i øjnene, er det måske tegn på alderssyn.

Hvis du døjer med nogle af disse tegn på dårligt syn, anbefaler vi, at du tager kontakt til os. Sammen kan vi finde den rette behandling til dig, så du kan optimere din livskvalitet med et skarpt syn.

 

Hvad kan du gøre ved dårligt syn?

Langt de fleste synsproblemer kan korrigeres med kontaktlinser eller briller. Har man benyttet sig af disse hjælpemidler, ved man, hvor besværligt de til tider kan være. Hos Øjenlægernes Center tilbyder vi øjenoperationer til alle typer af dårligt syn. Døjer du med meget dårligt syn, kan vi behandle dig med LASEK operation. Dette er en øjenlaseroperation, der kan korrigere bygningsfejl ned til –6 og nærsynethed helt ned til –7. Har du forskellige former for synsfejl, tilbyder vi FS-LASIK operationen. Med denne type behandling kan vi korrigere dit syn, hvis du både lider af nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Vi undersøger dine øjne nøje inden operationen, så din operation er skræddersyet til netop dine behov. Foruden disse behandlinger tilbyder vi også linseoperationer. Vi ved, at intet syn er ens – og derfor har vi særligt øje for dit individuelle syn hvert skridt på vejen.

 

Hvad forårsager dårligt syn?

Døjer du med dårligt syn, kan der ligge mange årsager bag. For langt de fleste er synsproblemer arveligt – eller også opstår de med alderen. Det er dog vigtigt at være særligt opmærksom, hvis man oplever en pludselig forandring i synet. Bliver dit syn sløret fra den ene dag til den anden, kan det nemlig være tegn på alvorlige sygdomme. Dem kan du blive meget klogere på her:

  • AMD er en aldersrelateret øjensygdom, som oftest viser sig ved pletter i synsfeltet, ændring af farver og sløret syn.
  • Nethindeløsning viser sig ved, at der fremstår mørke pletter i synsfeltet eller pludselig synssløring. Det er en sygdom, hvor den tynde hinde inde i øjet river sig løs fra øjets indervæg.
  • Grå stær er en sygdom, som ofte rammer ældre mennesker. Den viser sig ved, at synet fremstår tåget, og som om du kigger gennem en hvid film.

Skulle du opleve nogle af symptomerne på disse øjensygdomme, anbefaler vi, at du tager kontakt til en læge med det samme. Bliver problemet ikke behandlet, kan det få alvorlige konsekvenser for din synskvalitet fremover.