Flerstyrke linser

BRILLEFRI MED LINSEBEHANDLING

ER SYNET IKKE LÆNGERE, HVAD DET HAR VÆRET?

Hvordan virker multifokale linser?

Ved 45-50 årsalderen bliver det vanskeligere at se på kort afstand. Det kaldes alderssyn eller presbyopi.

Årsagen er, at øjets linse med tiden bliver mindre fleksibel og derfor ikke i samme grad som tidligere kan tilpasse sig forskellige afstande. For en person med normalt syn betyder det, at øjet ikke længere kan fokusere på nært hold, men derimod ser udmærket på lang afstand.

Øjet mister sin evne til at zoome ind og ud (akkomodationsevne). Linseoperationer tilbydes mest til de kunder, som allerede har alderssyn eller begyndende alderssyn eller grå stær.
En linseoperation kan forøge din livskvalitet væsentligt og gøre dig uafhængig af briller.

Teknikken til korrektion af alderssyn hedder RLE (refraktiv lens exchange) eller PreLex operation (presbyopic lens exchange) og er principielt den samme som ved grå stær behandling, som er én af verdens hyppigst udførte operationer.

Ved Øjenlægernes Center tilbyder vi RLE operationer med de banebrydende Multifokale linser. De gør det muligt for dig atter at se tingene skarpt uden briller – både på afstand, på mellemafstand og helt tæt på. Med Multifokale linser kan du få et godt syn på alle afstande.

En flerstyrkelinse har ikke bare to – men hele tre – fokuspunkter, som gør det muligt at se skarpt både når du læser, kører bil eller sidder ved computeren. Multifokale linser er opbygget af ringe med flere forskellige brydninger, som gør det muligt at stille skarpt på alle afstande.

Dette betyder, at lyset, der sendes gennem linsen, danner tre (trifocal) skarpe billeder på nethinden. Det ene billede er til afstandssynet, de andre til læse- og mellemafstand. Hjernen udvælger selv det billede, der skal bruges. På den måde kan Multifokale linser gennem linseoperation gøre dig brillefri.

Værd at vide om Multifokale-linseoperationer

 • Vi opererer som regel begge øjne på samme dag.
 • Operationen er et rutineindgreb.
 • Det er et ambulant indgreb med dråbebedøvelse.
 • De fleste genoptager arbejde efter 3-4 dage.
 • 90 % bliver brillefri resten af livet.
 • Operationen fjerner eventuelt Grå Stær og dette vil aldrig kunne opstå efterfølgende.
 • Efter operationen bliver læsesynet som regel hurtigst skarpt, mens synet på afstand kan opleves som lidt. sløret, indtil hjernen har vænnet sig til linserne.
 • Synet kan med tiden atter blive sløret. Dette skyldes såkaldt “efterstær” eller “PCO”. Det behandles meget enkelt med yaglaser i klinikken. Behandlingen er ambulant og gratis.
 • Studier i USA har vist, at mere end 80 % af patienter opereret med flerstyrke linser klarer sig helt uden briller, og 94 % af disse er tilfredse med den opnåede synskvalitet efter operationen.
 • Mange patienter oplever ved aften/natte bilkørsel, at der ses ring (glare/haloes) omkring lygterne på modkørende biler og fra andre lyskilder. Det er som regel et mindre ubehag og aftager normalt med tiden.
 • Fordeling af lyset over flere brændpunkter medfører et vist kontrasttab. Dette indebærer, at der skal lidt mere lys til for at opnå samme kontrast i billedet – til gengæld behøver man nu ingen brille.